FAQ NIEUWE SCHOOLTIJDEN
Hieronder de eerste vragen en antwoorden over de nieuwe schooltijden. Deze zal de komende weken nog groeien met nieuwe vragen maar ook nieuwe informatie.
Wat zijn de nieuwe schooltijden?
In het schema hieronder staan de nieuwe schooltijden. We beginnen elke dag om 8.30. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag eindigen we om 14.30. Op woensdag eindigen we om 12.30.
Hieronder een weergave van de weekindeling en tijden.

Wanneer gaan deze nieuwe tijden in?
We starten met deze nieuwe tijden op de eerste lesdag van het schooljaar 2019-2020. De eerste lesdag is 26 augustus 2019.
Hoe ziet de (mogelijke) dagindeling eruit?
De dag kan er als volgt uitzien.
Om 8.30 starten we. Het ochtendblok duurt tot 12.00 of 12.15, afhankelijk van de lunch shift van de groep van het kind.
Tussen 12 en 13 uur is het lunch blok, en wordt er in shifts een kwartier gegeten en pauze gehouden.
Tijdens het lunch blok gaan de kinderen 30 minuten naar buiten. Afhankelijk van de shift begint het middagblok om 12.45 of om 13.00. Het middagblok duurt tot 14.30, wanneer de school uitgaat.
Voor of na het eten kunnen de kinderen naar buiten. De kinderen die liever even rust willen, kunnen in overeenstemming met de leerkracht in de klas of op een aangewezen ‘rustplek’ lezen of rusten.
De leerkrachten hebben vanaf 14.30 uur tijd om de lessen van de volgende dag voor te bereiden, te corrigeren, te vergaderen, oudergesprekken of gesprekken te voeren, handelingsplannen te schrijven, etc.
De definitieve dagindeling en shifts per klas volgt later en wordt uitgewerkt door de werkgroep andere schooltijden.
Zijn er regels tijdens het eten?
Verder kunnen er regels/gewoonten omtrent het eten/drinken worden afgesproken zoals:
- Een “moment stilte”.
- Samen starten.
- De leerkracht geeft aan hoeveel tijd de kinderen hebben voor het eten.
- Indien een kind zijn/haar eten en drinken is vergeten, wordt dit als groep gezamenlijk opgevangen.
- Het is ook een mogelijkheid als je in de eerste shift zit om na het buitenspelen te lunchen.
Een activiteit tijdens het eten, bijvoorbeeld voorlezen/vertellen, actualiteit bespreken, bevorderen van sociale contacten, kleine gesprekken. Dit zal per klas bepaald worden door de leerkracht en leerlingen.
Is er genoeg tijd om te eten?
Volgens het rooster staat er een kwartier voor het eten. We hebben echter snelle en langzame eters. HIermee wordt rekening gehouden tijdens de pauzes.
Hoe wordt er toezicht gehouden tijdens de pauze?
Het toezicht op het schoolplein zal worden gedaan door vrijwilligers van de school en een klein aantal PM’ers van de SKBNM. Ook dit wordt verder uitgewerkt en te zijner tijd bekend gemaakt.
De lunch zal in de klas worden gedaan met de leerkracht.
Overgang van TSO naar Continurooster; hoe gaat dat?
Vanwege het continurooster zullen alle kinderen op school overblijven en is de TSO
administratie, die door de SKBNM gerealiseerd wordt, niet meer nodig. Met betrekking tot
de strippenkaarten gaat er het één en ander veranderen.
In het kort op een rij:
- Tot twee weken voor de zomervakantie zullen er nog nieuwe strippenkaarten aangemaakt en gefactureerd worden.
- Tekorten op de strippenkaarten zullen, in de zomervakantie, per strip gefactureerd worden.
- Er zal, indien van toepassing, in de zomervakantie restitutie van de overgebleven strippen plaatsvinden.
- Alle abonnementen zullen automatisch aan het einde van het huidige schooljaar beëindigd worden.
Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen met Monique van Grootel via m.grootel@skbnm.nl of via telefoonnummer 035 76 07 196.
Moet ik de BSO inlichten over de nieuwe tijden?
Nee dat hoeft niet als de BSO dagen niet wijzigen. Wij hebben de BSO’s geïnformeerd over de nieuwe schooltijden die het komende schooljaar 2019-2020 ingaan. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan het wel noodzakelijk zijn om de BSO te informeren. Als er een dag gewijzigd moet worden of meer of minder dagen opvang nodig zijn.
Tussen de middag naar huis?
Het uitgangspunt bij een continurooster is dat alle kinderen op school blijven tijdens de middagpauze. Om de overgang voor kinderen makkelijker te maken is er het eerste schooljaar nog een coulanceregeling. Op verzoek van de ouders kan je kind naar huis komen. De pauze is wel 45 minuten in plaats van 60 minuten nu. Exacte pauzetijden kunnen per kind verschillen en zijn bekend als de dagindelingen en pauze indelingen bekend zijn.
Worden de nieuwe schooltijden geëvalueerd?
Ja, we proberen de overgang naar de nieuwe tijden zo soepel mogelijk te maken maar zijn wel benieuwd naar de ervaringen van ouders en het team. Na een half jaar in het schooljaar 2019-2020 zal een evaluatie worden gedaan van de nieuwe schooltijden bij het team en de ouders. Dit zal waarschijnlijk met een vragenlijst worden gedaan. Aan de hand van de uitkomsten van de evaluatie zal worden bekeken of er aanpassingen nodig zijn.
Heeft mijn kind de mogelijkheid om tijdens de pauze ook even rust te houden.
Ja dit zal mogelijk zijn. Er zal een of meerdere plekken in school zijn waar ze even in stilte kunnen verblijven tijdens de pauze als ze hier behoefte aan hebben?
Is bekend wat het effect van een continurooster is op kinderen?
Er is geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar met de resultaten van en de effecten op kinderen door het continurooster. Vanuit school bekijken we goed hoe de kinderen reageren op het nieuwe rooster en dit zal ook in de evaluatie worden meegenomen.
Maken de kinderen het wettelijke vastgesteld aantal uren?
De kinderen krijgen het wettelijk vastgestelde aantal uren .
Wat betekent het continurooster voor de hoeveelheid studiedagen?
Het aantal studiedagen zal afnemen van 7 naar 6 in het komende schooljaar. Wanneer deze studiedagen vallen wordt binnenkort bekend gemaakt in de jaarkalender voor het schooljaar 2019-2020.
Ik heb een vraag maar het antwoord staat niet in deze FAQ?
Vragen en opmerkingen kunnen gestuurd worden naar het volgende mailadres: directie@vondelschoolbussum.nl of secretaris@vondelschoolbussum.nl